Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Presentatie van mijn nieuw verschenen wandelgids over Utrecht

A

fgelopen vrijdag (7 juni 2019) werd mijn nieuwe wandelgids ‘Utrecht Acht Keer Anders’ gepresenteerd. Na een wandeling ‘snuffelen aan Utrecht Acht Keer Anders’ gingen de genodigden naar de Utrechtse Boekenbar  

om het boek gepresenteerd te krijgen en daarop te toasten. Stadsdichter Ingmar Heytze kreeg het eerste exemplaar. De dichter droeg de twee gedichten die in de gids Utrecht Acht Keer Anders zijn opgenomen voor. 

Voor een impressie van de presentatie verwijs ik naar de foto’s op mijn Facebookpagina

https://www.facebook.com/goudriaanstadsverkenningen/posts/900958833569476

Na enkele formele toespraken gaf ik mijn presentatie, hier in het kort weergegeven:

Goedemiddag. Welkom

Fijn dat jullie allemaal bij deze presentatie van Utrecht acht keer anders aanwezig zijn. Uitgever Lourens Vellinga natuurlijk, helaas zonder zijn collega Bart van der Mark. Inhoudelijk ondersteuners bijvoorbeeld het beantwoorden van een e-mail tot en met het nalopen van wandelingen. Bloggers en journalisten, vrienden en ex-collega’s. En natuurlijk Stefan Horn die niet in één van deze categorieën past maar op wiens website Wandelzoekpagina al 2643 maal de acht Utrechtse wandelingen zijn gedownload. 

Vind je het niet zonde, is me al vaak gevraagd, dat je wandelingen al twee jaar voor de boekpresentatie via internet beschikbaar zijn?
Neen is mijn antwoord altijd. Via Wandelzoekpagina krijg je alleen de looproutes en niet de prachtige opmaak van de gids met vaak bijzondere foto’s. Je krijgt de beschrijvingen van kijkpunten en de negen inleidingen over de thema’s, die volgens recensies en blogs veel nuttige achtergrondinformatie bieden. Via de Wandelzoekpagina krijg je deze achtergrondinformatie niet.

De Wandelzoekpagina biedt mij wel een groot voordeel. Je kunt zien welke wandelingen het meest populair zijn. Voor Utrecht is dat de wandeling ‘Intiem stadsleven’ met veel hofjes. Dit soort wandelingen wordt ook voor Amsterdam en Dordrecht het meest gedownload. Om een idee te geven: de wandeling langs Hofjes in de Jordaan is op Wandelzoekpagina al bijna 9000 maal opgevraagd.

Je kunt ook zien welke wandelingen het minst populair zijn. Dit zijn Herinneringen aan de oorlog in Adam, Markante Utrechters en Markante Dordtenaren.

Utrecht Acht Keer Anders, dat vandaag wordt gepresenteerd, is de tweede gids na Amsterdam in de Acht Keer Anders-serie. Dit is niet de eerste serie stadswandelingen die uitgever Gegarandeerd Onregelmatig heeft uitgebracht. 

Lange tijd waren er twee soorten wandelgidsen: gidsen die zich richten zich op de natuur buiten de steden of toeristische gidsen die een deel van een stad (bijna altijd de binnenstad)  tonen via één of meer wandelingen.

Nu ongeveer tien jaar geleden kwam er een nieuw soort wandelgids gericht op ‘Wandelen buiten de binnenstad’ van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. In de NRC stond onlangs te lezen dat de uitgeverij hiermee wandelhistorie heeft geschreven.
Een belangrijk uitgangspunt van deze gidsen is dat het gaat om een volwassen wandeling die de gebruikers van de gids een ‘Langeafstandwandelgevoel’ geeft.

In 2016 heb ik een andere, nieuwe reeks stadswandelgidsen geïntroduceerd met de serie ‘Acht Keer Anders’. Het uitgangspunt is dat een stad verscheidene gezichten heeft die niet in één wandeling zijn onder te brengen. Dit is vertaald in een wandelgids met acht verschillende thema’s. Dit concept, een wandelgids met verschillende themawandelingen, is nieuw omdat voor het eerst wandelingen met verschillende thema’s in één gids zijn opgenomen.
Stadswandelgidsen met één thema bestaan wel lange tijd. In Utrecht zijn er bijvoorbeeld de gidsen ‘De Amsterdamse School in Utrecht’ en ‘de lantaarn spreekt: over lantaarnsteunpunten aan de Utrechtse grachten’.
Wat  de wandelingen in mijn gidsen anders maakt van de doorsnee stadswandeling is de lengte. Behalve één ‘slenterwandeling’ van vijf kilometer door historisch Utrecht zijn alle wandelingen tussen de 8 en 13 kilometer. Het ‘Langeafstandwandelgevoel’ heeft hier zijn plaats gekregen.

Acht keer anders is meer dan een wandelgids. Het is ook een kijkgids. In Utrecht 8x Anders wil ik laten zien hoe verrassend fraai de stad is, zowel de binnenstad als de buitenstad, en dat er, zelfs voor stadskenners, nog ontdekkingen zijn te doen. En ook hoe spannend het is om geïsoleerd staande bezienswaardigheden op een thematische wijze in één wandeling met elkaar te verbinden.

Bij een kijkgids horen kijkpunten. De routes gaan langs ruim 100 kijkpunten. Ze zijn zo uitgekozen dat door het bezoek eraan je zoveel mogelijk van de stad ziet. Daarvoor zijn twee dingen belangrijk. Veel omhoog kijken (soms ook naar beneden naar een putdeksel) en een gids hebben die je op zaken wijst waar je vaak overheen hebt gekeken. Ik hoop dat ook mensen die Utrecht redelijk tot goed kennen zaken tegenkomen die ze niet eerder bewust hebben gezien.

Veel plezier met wandelen en kijken!