Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dwalen door Dordrecht

Nog niet iedereen weet het, maar Dordrecht is een prettige stad om te bezoeken en te wandelen. Pas kort geleden heeft Dordrecht dit positieve imago gekregen. De stad had te kampen met een tamelijk negatieve reputatie. De criminaliteitscijfers en de slechte economische positie van relatief veel inwoners waren hier onder meer de oorzaak van. Ook was er weinig vermaak, nauwelijks aantrekkelijke horeca en het Dordrechts Museum en de schouwburg moesten dringend opgeknapt worden. 


Nu stijgt Dordrecht in populariteit niet alleen op de toeristenmarkt maar ook op de huizenmarkt. Rotterdammers bijvoorbeeld kopen steeds meer woningen in Dordrecht. En in 2019 is het inwonersaantal, dat sinds 2002 gedaald was, weer gaan stijgen.

Het verbeterde imago heeft de stad voor een deel te danken aan de inspanning van de gemeente om culturele centra als schouwburg Kunstmin (https://www.kunstmin.nl/) en het Dordrechts Museum (https://www.dordrechtsmuseum.nl/) een grote opknapbeurt te geven en de vroegere energiecentrale om te vormen tot een culturele ontmoetingsplaats, het Energiehuis (https://www.energiehuis.nl/).

Door meer de nadruk op promotie te leggen, werden er steeds meer aansprekende evenementen georganiseerd. Het begon met de eerste Koningsdag nieuwe stijl in 2015 die voor de bekendheid van Dordrecht grote betekenis heeft gehad. Maar ook evenementen als Dordt in Stoom, de jaarlijkse boekenmarkt, Big Rivers, de tv-uitzending van The Passion en de Kerstmarkt droegen bij aan het succesverhaal van Dordrecht. In 2019 werd 400 jaar Synode van Dordt herdacht en in 2020 viert Dorddrecht 800 jaar stadsrechten.

Door de investeringen in de stad, de promotie en de evenementen groeide de bereidheid van horeca-ondernemers om zich in de stad te vestigen. Villa Augustus (Link https://villa-augustus.nl/) is hiervan een bekend voorbeeld.

Wat had Dordrecht altijd al in huis, maar maakt het door de populariteitsgroei nu pas zo gewild?
Een belangrijke publiekstrekker is het historisch centrum waar je goed het rijke verleden van Dordrecht kunt proeven, vooral in het historisch havengebied. In 1220 kreeg de stad stadsrechten, maar al een eeuw eerder ontwikkelde Dordrecht zich als een belangrijke handelsstad van het graafschap Holland. Toen nam de handel sterk toe, vooral over het water. Met zijn gunstige ligging aan belangrijke doorgangsrivieren kon de stad hier sterk van profiteren.
De positie van Dordrecht werd nog sterker toen de graaf van Holland in 1299 de stad het stapelrecht verleende. Dat betekende dat schippers die langsvoeren de plicht hadden alle goederen aan wal te brengen en ze een bepaalde tijd te koop aan te bieden. Het stapelrecht heeft gezorgd voor een florerende handel en dus veel rijkdom.
Het spreekt vanzelf dat hiervoor havens noodzakelijk waren. De eerste haven was de Voorstraatshaven, die in 1284 werd haven gegraven als verlengde van het riviertje de Thure. Later zijn er meer havens bijgekomen. De meest pittoreske zijn de Wijnhaven, de Wolwevershaven en de Nieuwe Haven.

Zoals gezegd heeft Dordrecht zijn vroegere welvaart sterk te danken aan zijn ligging aan belangrijke doorgangsrivieren. Vroeger kwam je over het water de stad binnen, waar een majestueuze poort, de Groothoofdspoort, je stond op te wachten. Bij de poort heb je een prachtig zicht op de drie rivieren die er samenkomen. Deze plek, met zijn uitzicht, zijn terrassen en de Groothoofdspoort, is zonder meer een van de hoogtepunten bij een bezoek aan Dordrecht.

Nog een publiekstrekker is de Grote Kerk die in zijn huidige vorm in de tweede helft van de 15e eeuw is gebouwd. Van buiten is hij door zijn ligging en omvang indrukwekkend. Binnen zijn de koorbanken en de preekstoel grote aandachtstrekkers.


Van de hier gepresenteerde routes kun je met de wandeling ‘Kriskras dwalen door Dordrecht’ het beste met de boven beschreven hoogtepunten van Dordrecht kennismaken. De route laat uitgebreid de verschillende havens zien, komt langs de Grote Kerk, het Dordrechts Museum en Villa Augustus en bezoekt de mooie Dordtse hofjes.
De andere wandelingen zoals Markante Dordtenaren en Herinneringen aan de oorlog hebben een specifiek thema.

Op stap met Gerard

Steden ontdekken met Gerard Goudriaan kan op twee manieren: met Gerard als gids of je gaat zelf op pad met de door hem beschreven wandelingen.

Als je besluit om Gerard als gids te nemen heb je verschillende mogelijkheden:


Neem contact op